
מידע לאנשי מקצוע
איש/ת מקצוע יקר/ה
אתר זה והכלים המוצעים בו, נכתבו ישירות עבור צעירים וצעירות המבקשים להרחיב את השתתפותם האזרחית והחברתית, במגוון של דרכי פעולה. על אף שכתבנו את הכלים עבורם אין לנו ספק כי לך, איש/ת המקצוע בתחום הצעירים/ות, יש תפקיד משמעותי בהנעה, הובלה והנחת היסודות, למעורבות ולפעילות של הצעירים/ות עמם/ן את/ה עובד/ת.
מסיבה זו בחרנו להקים עמוד זה, המיועד לספק לאנשי המקצוע מערכים להנגשת ההשתתפות האזרחית והחברתית לצעירים וצעירות. בעמוד תוכל/י למצוא את המחוון להשתתפות האזרחית החדשה של צעירים בישראל, כמסמך העומד בבסיס הכלים שפותחו לאתר זה וכן שישה מערכים, אשר פותחו על ידי מיזם צעירות בראש בשותפות עם המועצה הישראלית להתנדבות, ומטרתם להנגיש את ההשתתפות החברתית לאוכלוסיות צעירים/ות. המערכים מכוונים לעשייה חברתית, אולם המיקוד שלהם הוא בהמשגה, חיזוק התשתית התפיסתית וההכרות עם הרפרטואר המגוון של פעילויות ההשתתפות האזרחית. המערכים נוגעים בממשקים בין מגדר-קהילה ואקטיביזם ונכתבו במקור לצעירות, אולם ניתן לבצע בהם התאמה לכלל המגדרים. חלק מהעזרים מתורגמים ומותאמים גם לשפה ולתרבות הערבית. לכל אחד מהמערכים מצורף דף מערך המסביר את מבנה ומהלך המערך, מצגת ועזרים נלווים.

המחוון להשתתפות האזרחית החדשה של צעירים בישראל

המחוון מספק המשגה רחבה ומפורטת של מערך דפוסי ההשתתפות האזרחית של צעירים בישראל. המחוון מגדיר את 9 זירות ההשתתפות ומדגים את מעגלי ההשפעה הקיימים בכל זירה, על פני רצף הנע מעצימות נמוכה לגבוהה. אתר זה נבנה על בסיס המחוון ומהווה מסמך יסוד לקריאה למבקשים להוביל מעורבות והשתתפות של צעירים באמצעות הכלים המצויים בו.

מפגש ראשון – יוצאות לדרך

במפגש זה נעמיק ונחקור את המושג השתתפות אזרחית, נסתכל על העשייה בגובה העיניים ונייצר חיבור אישי וקהילתי. איך נעשה את זה? היכרות עם מושגים (אלגואיזם), חיבור למוטיבציה לעשייה דרך "מה בוער לי", דוגמאות של עשייה מהארץ והעולם, יצירת שיח ודיון על אופני השפעה על שינוי חברתי, ויצירת תפיסות ועמדות אישיות בנוגע לתחום.

מפגש שני – שבילים של השפעה

במפגש נכיר את המחוון להשתתפות אזרחית ו 8 הזירות המופיעות בו, נרחיב את ההיכרות עם מגוון רחב של פעילויות בכדי לקדם שינוי חברתי, נחזק את החיבור האישי והקהילתי לנושא (העלאת מסוגלות ומוטיבציה). זאת נעשה על ידי מיפוי אישי וקהילתי והגדרת כיווני פעולה רצויים, התנסות ולמידה אקטיבית וחווייתית עם זירות הפעולה השונות.

מפגש חמישי – השתתפות פוליטית

במפגש זה נעמיק את ההיכרות עם הזירה הפוליטית ונעמיק את ההיכרות עם 4 התשתיות להשתתפות אזרחית (ידע, עמדות, מוטיבציה ומסוגלות). נכיר ונקבל השראה ממנהיגים מישראל ומהעולם, נציג מגוון גדול של פעילויות אפשריות בזירה זו (לא רק "חברת כנסת או ראש ממשלה") ונתנסה באופן אישי בהבעת עמדה דרך תרגיל.

מפגש שישי – מפגש מסכם (כוחה של קהילה)

במפגש זה, נערוך עיבוד של כל הלמידה עד כה, ונעצים את תחושת המסוגלות הקהילתית לעשייה. נמחיש איך ניתן לייצר שינוי חברתי דרך זירות פעולה שונות. נחזור למפגש הראשון- למיפוי שערכנו שם ונראה האם נעשה שינוי ברמת העמדות והידע. נגדיר צעדים להמשך וכיוווני פעולה ברמה הקהילתית.